psihoped.jpgfii_si_tu_psihoped.jpgcnfp.jpgpost_consiliere.jpgcata.jpg

Ziua internaționala a persoanelor cu dizabilități - 3 decembrie 2017

 

Ziua internaționala a persoanelor cu dizabilități

Astăzi este 3 decembrie, Ziua internaționala a persoanelor cu dizabilități. În această zi se transmit mesaje de conștientizare privind persoanele cu dizabilități și încercările cu care acestea se confruntă în procesul de adaptare la mediul fizic, educațional și social, mesaje de susținere a drepturilor persoanelor cu dizabilități, mesaje privind susținerea educației incluzive și a incluziunii sociale a acestora. Tema din acest an este “Transformation towards sustainable and resilient society for all”. 

De fiecare data în această zi sunt exprimate și mediatizate concepte ca: schimbare, dezvoltare sustenabilă, societate reziliență, accesibilitate, educație pentru toți, învățare comunitară. În fapt, în mod real dincolo de aceste concepte persoanele cu dizabilități se confruntă cu o serie de bariere privind accesibilitatea, educația, angajabilitatea, incluziunea socială diferite de la o țară la altă în funcție de resursele materiale, educaționale, sociale și mai ales, atitudinale puse în slujba lor, bariere care la nivelul vieții fiecărei persoane cu dizabilități creează de multe ori, disconfort fizic și psihic, stres, discriminare și o calitate afectată a vieții. 

Cred cu tărie, că aceste concepte pe care le vehiculăm, mai ales în zile de acest fel pot schimba viața persoanelor cu dizabilități, dacă ele devin reale în fiecare zi. Acestea pot deveni reale în măsura în care le dăm viață cu empatie constructivă, cu respect pentru fiecare persoană oricât de diferită ar fi, cu conștiința lucrului bine făcut împreună și nu segmentar și uneori cu tușe groase de egotism, cu conștiința că incluziunea socială simplu spus înseamnă disponibilitatea fiecărui om de a fi împreună cu celălalt în orice condiții și mai ales când celălalt are nevoie. 

Îmi doresc ca 3 decembrie să își facă LOC în timpul vieții noastre pe care îl trăim împreună cu persoanele cu dizabilități, acasă, la școală, în familie, la serviciu, pe stradă, în autobus, în momente de bucurie și în momente de tristețe, în situații de criză și în situații favorabile și să devină din pretext de sărbătoare o experiență împărtășită și în același timp o experiență incluzivă a fiecăruia dintre noi.

Prof. univ. dr. Adrian Roșan
Director Departamentul de Psihopedagogie Specială, UBB

 


 


 

 

 

 

Joomla templates by a4joomla
eXTReMe Tracker