pps_book.jpg2023_fiisitupsihoped-2.jpgpps_learnID.jpg2023_fiisitupsihoped.jpgpps_CATA.jpg

Informații despre TESTUL SCRIS - Admitere nivel licență 2023

 

Condiţii prealabile 

Candidaţii vor primi un fragment adaptat din presa scrisă în care este prezentată situaţia unei/unor persoane cu dizabilităţi din România. Fragmentul poate să vizeze unul din următoarele domenii: educaţie, acces la servicii, timp liber, profesionalizare, atitudini şi discriminare. 

 

Exemplu  

Sarcina: 

Pornind de la situaţia prezentată mai jos, elaboraţi un text de tip argumentativ în care să vă exprimaţi şi să vă motivaţi poziţia în minimum 2 pagini şi maximum 3 pagini, luând în considerare criteriile de mai jos.
 • a) exprimarea clară a poziţiei 
 • b) prezentarea în mod  logic a ideilor care susţin poziţia 
 • c) respectarea structurii unui text de tip argumentativ 
 

Mod de notare:  

1 punct din oficiu 
3 puncte pentru fiecare criteriu 

 

Bibliografie:  

 

Situaţie 

Un absolvent de 23 de ani, care a terminat recent Universitatea şi care a făcut 8 ani de înot a trecut prin următoarea întâmplare.  
 
„Ieri am vrut să merg singur la ştrand şi acolo am întâlnit o domnişoară care tăia bilete. Nu m-a lăsat să intru. A spus că ea nu-şi asumă riscul de a mă lăsa pe mine în bazinul mare. După mai multe discuţii, a decis să mă lase să intru… la bazinul pentru copii. Eu i-am explicat frumos că nu am 9 ani şi că am facut 8 ani de înot, dar ea mi-a spus că nu mă lasă să intru în ştrand. Eu am rugat-o să mă lase să-i demonstrez că ştiu să înot, iar ea mi-a răspuns că nu poate să facă asta”. […] 
 
 „După o discuţie prelungită, mi-a spus în silă, fără nici o intenţie de a se scuza: bun, intri, dar plăteşti. Iar eu am început să mă înroşesc de nervi pentru că ştiu că acolo persoanele cu dizabilităţi au intrarea gratuită, dar nu aceasta era discuţia. Şi mi-a spus să mă duc la un alt ştrand dacă nu-mi convine”. […] 
 
În ziua următoare tânărul a venit însoţit de un prieten, care spune: 
„Bineînţeles, aceeaşi problemă, aceeaşi atitudine.  Nu poate intra la ştrand neînsoţit pentru că este o persoană cu dizabilităţi, deşi le-am precizat că tănărul a făcut înot 8 ani. După multe insistenţe, refuzuri şi discuţii, domnişoara de la intrare ne-a propus fie să merg cu el şi să-mi asum răspunderea pentru el, fie să meargă la bazinul de copii. La insistenţele noastre a apărut o şefă,  care ne-a explicat că legea nu-i permite să lase persoane cu dizabilităţi fără însoţitori înăuntru, dar nu a putut să ne spună care lege spune asta. După ce s-a convins că ne cunoaştem drepturile,  a încercat să ne explice că ea de fapt doar îşi face griji pentru tânăr, nu cumva să păţească ceva deoarece sunt mulţi care sunt necivilizaţi. […] Ulterior cei doi au solicitat o întrevedere cu patronul. Prietenul tânărului spune: „Acesta l-a întrebat pe tânăr dacă ştie să înoate sau nu, apoi la răspunsul său afirmativ l-a lăsat să intre.” […] 
 
 
Text adaptat după:  

 


 

Informații suplimentare privind examenul de admitere la nivel licență Sesiunea de Admitere 2023

 

Pentru buna desfăşurare a examenului, vă aducem la cunoştinţă câteva reguli generale:

 • candidatii sunt rugati sa fie prezenti cu o ora inainte de inceperea examenului scris;
 • intrarea în sală a candidatilor se face cu 30 de minute înainte de începerea testului, în ordine alfabetică;
 • la intrarea în sala de examen candidatul va prezenta Cartea de Identitate / Paşaportul pentru identificare;
 • candidaţii vor avea un instrument de scris cu pastă albastră, apa/suc şi şerveţele;
 • nu este permisă menţinerea deschisă a telefoanelor mobile şi/sau folosirea acestora pe durata de desfăşurare a examenului;
 • durata de desfăşurare a examenului este de 2 ore.

Nota finală de admitere la Specializarea Psihopedagogie Specială este formată din 50% media examenului de Bacalaureat şi 50% nota obţinută la Examenul de Admitere.

 


 

CONFIRMAREA LOCULUI LICENȚĂ

Vei confirma ocuparea locului prin completarea, semnarea şi încărcarea contractului de studii și a declarației de consimțământ sub forma unui singur document PDF) pe platforma online a admiterii. Completarea contractului și a declarației, precum și includerea semnăturii tale în contract pot fi făcute exclusiv în format electronic, formularul aferent având câmpuri dedicate în acest sens.
După confirmarea on line, candidații sunt obligați să aducă dosarul de student la sediul facultății, în etapa în care confirmă locul, conform calendarului afișat! Dosarul va conține actele solicitate la înscriere (vezi pct. 4.5. din Regulamentul de admitere), 2 fotografii ¾, contractului de studiu completat și semnat de candidat și un dosar plic.
Dacă ai obținut un loc cu taxă, confirmarea locului presupune și achitarea primei rate a taxei de școlarizare. Pentru plata integral a taxei de școlarizare se oferă o reducere de 10%. In acest caz vei modifica suma care urmează să fie plătită. În cazul în care optezi pentru o altă metodă de plată decât cea oferită de platformă, va trebui să încarci și o dovadă a plății.
Dacă după redistribuire obții un loc la buget ( după ce initial ai fost la taxă), sau la taxă cu frecvență ( după ce initial ai fost la taxă la distanță), va trebui să reconfirmi locul prin încărcarea pe platformă a unui nou contract de studii conform noului loc ocupat. Daca ai achitat taxa în etapa anterioară, nu e nevoie de achitarea unei noi taxe.
Taxele de școlarizare pot fi accesate la https://psiedu.ubbcluj.ro/31-admitere-facultate - nivel licență

REDISTRIBUIREA

Dacă ai fost admis, dar dorești să participi la redistribuire pentru a ocupa un loc la aceeași specializare la buget, sau la taxă (dacă acestea se regăsesc mai sus în lista ta de opțiuni), este absolut obligatoriu să confirmi locul obținut inițial, altfel vei fi eliminat din procesul de admitere și vei pierde și locul obținut inițial. De asemenea, în contul tău (pe care l-ai creat în aplicația de admitere) trebuie să selectezi opțiunea Redistribuire. Dacă după redistribuire obții un loc la buget ( după ce initial ai fost la taxă), sau la taxă cu frecvență ( după ce initial ai fost la taxă la distanță), va trebui să reconfirmi locul prin încărcarea pe platformă a unui nou contract de studii conform noului loc ocupat. Daca ai achitat taxa în etapa anterioară, nu e nevoie de achitarea unei noi taxe.
Dacă ești pe lista candidaților "în așteptare" (adică nu ți-a fost atribuit un loc), pentru a participa la redistribuire în vederea ocupării unui loc rămas disponibil, în contul tău (pe care l-ai creat în aplicația de admitere) trebuie să selectezi opțiunea Redistribuire.
Dacă în urma redistribuirii nu ai glisat la o altă opțiune nu trebuie să reconfirmi locul obținut inițial.

TAXA DE ADMITERE

Taxa de admitere este compusă din:  

Taxa de înscriere (200 lei) se achită pentru fiecare specializare. Angajaţii şi copiii angajaţilor UBB, ai Bibliotecii Centrale Universitare, Grădinii Botanice, restaurantelor şi  cafeteriilor Universităţii, precum şi copiii personalului didactic şi didactic auxiliar în activitate sau pensionari din instituţiile de învăţământ universitar şi preuniversitar sunt scutiţi de  plata taxei de înscriere numai pentru o singură specializare. La înscriere candidatul este obligat să declare dacă s-a mai înscris la o altă facultate/specializare din Universitatea "Babeş–Bolyai" sau la o altă instituţie de învăţământ superior.  
Taxa de procesare  (în cuantum de 50 lei), se percepe pentru aspectele organizatorice si de comunicare, inclusiv pentru eventuala preînscriere, nu este supusă scutirilor, degrevărilor şi nu este returnabilă. Fac excepţie candidaţii care sunt orfani de ambii părinţi, provin  din centrele de plasament , care sunt scutiţi de la plata taxei de admitere (formată din taxa de înscriere şi taxa de procesare. Taxa de admitere se achită on line pentru fiecare specializare la care se înscrie candidatul (Psihologie, Psihopedagogie specială, etc), dar nu se achită decat o singură dată dacă în cadrul aceleiași specializări se optează și pentru „cu frecvență” și pentru „la distanță”. 

 

 


 

 

Calendar admitere - nivel licență 2023

 

SESIUNEA IULIE 2023

 • 10,11,12,13 iulie 2023
  • Înscrierea candidaţilor on line. Casieria deschisă (pentru cei care nu pot face plata on-line) ora 9-13.
  • În data de 13 iulie platforma de admitere se va închide la ora 13.00
 • 14 iulie 2023
  • Afișarea listelor de înscriși, după numărul de legitimație 
 • 14 iulie 2023 între orele 14-16
  • Depunerea contestațiilor referitoare la înregistrarea datelor, ora 14-16, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 
 • 15 iulie 2023
  • Afișarea listelor cu programarea pe săli la specializările unde se susțin probe, după numărul de legitimație 
 • 17 iulie 2023
  • Susținerea probelor de examene față-în-față
 • 18 iulie 2023 - ora 16
  • Afisarea rezultatelor probelor scrise de admitere
  • Depunerea contestațiilor până în 19 iulie 2023 ora 16.00, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 • 20 iulie 2023 - după ora 16
  • Afişarea listelor de admitere, a răspunsurilor la contestații
  • Confirmarea locurilor on-line, depunerea cererilor de redistribuire on-line
 • 21 iulie 2023
  • Confirmarea locurilor on-line, depunerea cererilor de redistribuire on-line.
  • Depunerea dosarelor la sediul facultății/specializării, numai după confirmarea locului on-line, între orele 9-14.
  • Casieria deschisă (pentru cei care nu pot face plata on-line)  ora 9-13.
 • 22 iulie 2023
  • Confirmarea locurilor on-line, depunerea cererilor de redistribuire on-line. În data de 22 iulie platforma de admitere se va închide la ora 13.00
  • Depunerea dosarelor la sediul facultății/specializării, numai după confirmarea locului on-line, între orele 9-13.
  • Casieria deschisă (pentru cei care nu pot face plata on-line)  ora 9-13.
 • 23 iulie 2023 - după ora 16
  • Afișarea listelor după redistribuire.
  • Confirmarea locurilor după redistribuire on-line.
 • 24,25 iulie 2023
  • Confirmarea locurilor după redistribuire on-line.
  • În data de 25 iulie platforma de admitere se va închide la ora 16.00
  • Casieria deschisă (pentru cei care nu pot face plata on-line) ora 9-13.
  • Depunerea dosarelor la sediul facultății/specializării, numai după confirmarea locului on-line, între orele 9-14.
 • 27 iulie 2023
  • Afişarea listelor finale 

 

 

SESIUNEA SEPTEMBRIE 2023

 • 5-6 septembrie 2023
  • Înscrierea candidaţilor on line. Casieria deschisă (pentru cei care nu pot face plata on-line) ora 9-13.
  • În data de 6 septembrie platforma de admitere se va închide la ora 10.00
 • 7 septembrie 2023 - ora 10.00
  • Afișarea listelor de înscriși, după numărul de legitimație 
 • 7 septembrie 2023 - ora 10.00-12.00
  • Depunerea contestațiilor referitoare la înregistrarea datelor, ora 10.00- 12.00, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 • 7 septembrie 2023 - după ora 17.00
  • Afișarea listelor cu programarea pe săli la specializările unde se susțin probe, după numărul de legitimație
 • 8 septembrie 2023
  • Susținerea probelor de examene față-în-față (la specializările unde sunt probe de admitere)
 • 9 septembrie 2023- ora 15.00
  • Afisarea rezultatelor probelor scrise de admitere 
  • Depunerea contestațiilor până în 10 septembrie 2023 ora 15.00, pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
 • 11 septembrie 2023 - ora 16.00
  • Afişarea listelor de admitere, a răspunsurilor la contestații 
  • Confirmarea locurilor on-line, depunerea cererilor de redistribuire on-line.
 • 12 septembrie 2023
  • Confirmarea locurilor on-line, depunerea cererilor de redistribuire on-line.
  • În data de 12 septembrie platforma de admitere se va închide la ora 13.00
  • Depunerea dosarelor la sediul facultății/specializării, numai după confirmarea locului on-line, între orele 9-14.
  • Casieria deschisă (pentru cei care nu pot face plata on-line) ora 9-13.
 • 13 septembrie 2023 – ora 12.00
  • Afişarea listelor după redistribuire.
 • 13 septembrie 2023 - ora 12-14
  • Confirmarea locurilor după redistribuire on line.
  • Depunerea dosarelor la sediul facultății/specializării, numai după confirmarea locului on-line, între orele 12-14.
  • Casieria deschisă (pentru cei care nu pot face plata on-line) ora 9-13.
 • 14 septembrie 2023
  • Confirmarea locurilor după redistribuire on line. În data de 14 septembrie platforma de admitere se va închide la ora 13.00
  • Depunerea dosarelor la sediul facultății/specializării, numai după confirmarea locului on-line, între orele 9-13.
  • Casieria deschisă (pentru cei care nu pot face plata on-line) ora 9-13.
 • 15 septembrie 2023 - după ora 16.00
  • Afişarea listelor finale

 


 

Joomla templates by a4joomla
eXTReMe Tracker