psihoped.jpgsarbatori_01.jpgla_multi_ani_romania.jpgZIPD_03.jpgcnfp.jpg3_decembrie_03.jpgcata.jpgfii_si_tu_psihoped.jpgpost_consiliere.jpgsarbatori_02.jpgsarbatori_03.jpg

ANUNȚ ANUL 3 nivel licență

Examenul la disciplina "Psihologia clinică a persoanelor cu dizabilități - Lect. univ. Dr. Carmen Costea-Bărluțiu" programat pentru data de 20 ianuarie de la ora 10, în sala 13, se va desfășura de la ora 14!


 

 

 

 

 

 

ANUNȚ TLA 1

Cursul "Intervenţie timpurie în tulburările de limbaj şi în comunicare (opțional)" programat pentru data de 20 ianuarie în sala 13, se va desfășura în sala 5!


 

 

 

 

 

 

ANUNȚ MCA 1

Cursul "Investigaţia socială şi calitatea vieţii la persoanele cu dizabilităţi (opțional)" programat pentru data de 20 ianuarie in sala 5, se va desfășura în sala 28 demisol, în Laboratorul de Psihopedagogie Specială.


 

 

 

 

 

 

Programarea examenelor sesiunea ianuarie-februarie 2018 - Învățământ la distanță

Planificarea Examenelor Sesiunea ianuarie-februarie 2018 

Specializarea Psihopedagogie Specială Învăţământ la Distanţă

Semestrul 1, Anul Universitar 2017/2018 

 

Anul 1 - Învățământ la Distanță
data
ora
sala
discplina
27 ianuarie
10
S5
Limba engleză - Asist. Univ. dr. Camelia Teglaș
27 ianuarie
12
S13
Introducere în psihologia dezvoltării - Prof. univ. dr. Vasile Preda
28 ianuarie
10
S13
Psihologia educației (P.E) - Conf. univ. dr. Viorel Mih
3 februarie
11
S5
Introducere în Psihiatrie - Șef lucrări dr. Elena Petrescu
3 februarie
14
S13
Psihologie generală și a personalității - Lect. univ. dr. Dana Opre
10 februarie
10
S13
Fundamentele psihopedagogiei speciale – Conf. univ. dr. Andrea Hathazi
10 februarie
12
S13
Elemente de anatomie, fiziologie şi genetică - Conf. univ. dr. Irina Pop- Păcurar
 
Anul 2 - Învățământ la Distanță
data
ora
sala
discplina
27 ianuarie
10
S13
Psihopedagogia deficienților de intelect - Lect. univ. dr. Cristina Bălaș-Baconschi
27 ianuarie
14
S13
Psihopedagogia tulburărilor emoționale și comportamentale - Prof. univ. dr. Adrian Roșan
28 ianuarie
12
S13
Teoria și metodologia instruirii. Teoria și metodologia evaluării - Prof. univ. Dr. Mușata Bocoș
3 februarie
10
S13
Metodologia cercetării psihopedagogice - Prof. univ. dr. Adrian Roșan
3 februarie
13
S5
Practică de specialitate - Dr. Anca Maier
4 februarie
12
S13
Introducere în logopedie - Conf. univ. Dr. Carolina Bodea-Hațegan
 
Anul 3 - Învățământ la Distanță
data
ora
sala
discplina
20 ianuarie
10 14
S13
Psihologia clinică a persoanelor cu dizabilități - Lect. univ. Dr. Carmen Costea-Bărluțiu
27 ianuarie
10
S13
Educarea persoanelor cu dizabilități multiple - Conf. univ. Dr. Andrea Hathazi
27 ianuarie
12
S13
Sisteme de comunicare alternative și augmentative - Dr. Ioana Șerban
27 ianuarie
14
S28
Limbajul Gestual - Dr. Ioana Șerban
28 ianuarie
10
S5
Tehnici speciale de terapia limbajului - Dr. Dorina Talaș
3 februarie
10
S13
Metode și tehnici de recuperare a copiilor cu dizabilități cognitive - Lect. univ. dr. Cristina Bălaș-Baconschi
3 februarie
12
S13
Instruire asistată de calculator - Asist. Cercet. Dr. Marian Pădure
10 februarie
10
S13
Didactica psihopedagogiei speciale - Dr. Anca Maier
10 februarie
12
S28
Practică pedagogică în învățământul preuniversitar obligatoriu(I) - Dr. Anca Maier

 

Urmăriți cu regularitate anunțurile postate pe site-ul
Departamentului de Psihopedagogie Specială (http://psihoped.psiedu.ubbcluj.ro), PORTALid (https://portal.portalid.ubbcluj.ro), Facebook (https://www.facebook.com/psihopedubbcluj/) și Twitter (https://twitter.com/PsihopedUBBCluj) pentru a fi la curent cu ultimele anunțuri și modificări care pot surveni în orar.

 

 

 

 

 

 

ANUNȚ TLA 1

În data de 15 decembrie 2017, cursul Intervenție timpurie în tulburările de limbaj și comunicare este reprogramat pentru data de 16 decembrie 2017, de la ora 14-18. Cursul de Psihologia limbajului programat pentru data de 16 decembrie 2017 va fi reprogramat pentru data de 15 decembrie (vineri) de la ora 16-20!


 

 

 

 

 

Ziua internaționala a persoanelor cu dizabilități - 3 decembrie 2017

 

Ziua internaționala a persoanelor cu dizabilități

Astăzi este 3 decembrie, Ziua internaționala a persoanelor cu dizabilități. În această zi se transmit mesaje de conștientizare privind persoanele cu dizabilități și încercările cu care acestea se confruntă în procesul de adaptare la mediul fizic, educațional și social, mesaje de susținere a drepturilor persoanelor cu dizabilități, mesaje privind susținerea educației incluzive și a incluziunii sociale a acestora. Tema din acest an este “Transformation towards sustainable and resilient society for all”. 

De fiecare data în această zi sunt exprimate și mediatizate concepte ca: schimbare, dezvoltare sustenabilă, societate reziliență, accesibilitate, educație pentru toți, învățare comunitară. În fapt, în mod real dincolo de aceste concepte persoanele cu dizabilități se confruntă cu o serie de bariere privind accesibilitatea, educația, angajabilitatea, incluziunea socială diferite de la o țară la altă în funcție de resursele materiale, educaționale, sociale și mai ales, atitudinale puse în slujba lor, bariere care la nivelul vieții fiecărei persoane cu dizabilități creează de multe ori, disconfort fizic și psihic, stres, discriminare și o calitate afectată a vieții. 

Cred cu tărie, că aceste concepte pe care le vehiculăm, mai ales în zile de acest fel pot schimba viața persoanelor cu dizabilități, dacă ele devin reale în fiecare zi. Acestea pot deveni reale în măsura în care le dăm viață cu empatie constructivă, cu respect pentru fiecare persoană oricât de diferită ar fi, cu conștiința lucrului bine făcut împreună și nu segmentar și uneori cu tușe groase de egotism, cu conștiința că incluziunea socială simplu spus înseamnă disponibilitatea fiecărui om de a fi împreună cu celălalt în orice condiții și mai ales când celălalt are nevoie. 

Îmi doresc ca 3 decembrie să își facă LOC în timpul vieții noastre pe care îl trăim împreună cu persoanele cu dizabilități, acasă, la școală, în familie, la serviciu, pe stradă, în autobus, în momente de bucurie și în momente de tristețe, în situații de criză și în situații favorabile și să devină din pretext de sărbătoare o experiență împărtășită și în același timp o experiență incluzivă a fiecăruia dintre noi.

Prof. univ. dr. Adrian Roșan
Director Departamentul de Psihopedagogie Specială, UBB

 


 


 

 

 

 

Calendarul acitivităților CNFP

Puteți consulta aici calendarul și programările pentru cursul “Dezvoltare profesională în domeniul educaţiei incluzive/speciale (Program de formare continuă certificat CNFP).


 

 

 

 

 

ANUNȚ MCA 2 și TLA 2

Cursul de Consilierea şi psihoterapia persoanelor cu tulburări de limbaj (opțional) cu Dna. Lect. univ. dr. Carmen Costea Bărluțiu programat pentru data de 26 noiembrie 2016, se va ține de la ora 9 în sala 13. Cursul de Evaluarea şi terapia complexă a persoanelor cu dizabilităţi multiple (opțional) cu Dna. Conf. univ. dr. Andrea Hathazi este reprogramat la o dată ce va fi anunțată în timp util pe site-ul Departamentului. 


 

 

 

 

 

ANUNȚ Învățământ la Distanță

A fost publicată ”Metodologia de implementare a Regulamentului privind acordarea burselor pentru studenții înmatriculați la forma de învățământ la distanță și cu frecvență redusă la Universitatea Babeș-Bolyai pentru anul universitar 2017-2018”. Aceasta poate fi consultată pe site-ul Departamentului aici sau în secțiunea STUDENȚI, REGULAMENTE. 


 

 

 

 

 

ANUNȚ MCA 2 - Stagiul practic în instituțiile incluzive

Luni, 13 noiembrie 2017, ora 15.30 va avea loc întâlnirea pentru Stagiul practic în instituțiile incluzive. Întalnirea se va desfășura la Grădinița Specială Malteză, Strada Haiducului nr. 9, Cluj-Napoca.


 

 

 

 

Orarul Activitatilor Asistate ID semestrul 1 2017-2018

Calendarul Activităților Asistate la Specializarea Psihopedagogie Specială Învățământ la Distanță valabile pentru semestrul I al Anului Universitar 2017-2018. Întâlnirile sunt programate pentru zilele de 27-28 octombrie 2017 și 8-9 decembrie 2017. Calendarul poate fi consultat aici (27-28 octombrie 2017) si aici (8-9 decembrie 2017).


 

 

 

 

 

ORAR Masterat - semestrul 1

Calendarul întâlnirilor valabil pentru semestrul 1 al anului universitar 2017-2018 la masteratul de:

 • Management, consiliere și asistență psihopedagogică în instituțiile incluzive - Anul 1 / Anul 2
 • Terapia limbajului și audiologie educațională - Anul 1 / Anul 2

Urmăriți cu regularitate anunțurile postate pe site-ul Departamentului, pe pagina noastră de facebook si pe twitter pentru a fi la curent cu ultimele anunțuri si actualizări care pot să apară la orar.


 

 

 

 

 

 

ANUNȚ Anul 2 - Practică de Specialitate

În data de 4 octombrie 2017, de la ora 12, în sala 5, va avea loc prima întâlnire pentru Practica de Specialitate cu Dr. Anca Maier.


 

 

 

 

 

 

ORAR Psihopedagogie Specială Nivel licență ZI - semestrul 1

Orar Semestrul 1 - Forma de Învățământ ZI - Anul Universitar 2017/2018

Anul 1    /    Anul 2 (actualizat 9.10.2017)    /    Anul 3 (actualizat 9.10.2017)

Vă rugăm să urmăriți regulat anunțurile postate pe site-ul Departamentului, pagina de facebook si pe twitter pentru a fi informati în timp util despre eventualele modificări care pot apărea la orar.


 

 

 

 

 

 

Deschiderea Anului Universitar 2017-2018

Festivitatea de deschidere a Anului Universitar 2017-2018 pentru studenții anului I, II si III Psihopedagogie Specială, nivel licență ZI va avea loc în data de 2 octombrie 2017, de la ora 11, Clădirea PEDAGOGICA, Str. Sindicatelor nr. 7, etajul 1, Amf. Al. Rosca!


Festivitatea de deschidere a Anului Universitar 2017-2018 pentru masteranzii anului I și II de la Masteratul de "Management, consiliere și asistență psihopedagogică în instituțiile incluzive" și Masteratul "Terapia limbajului și audiologie educațională" va avea loc în data de 5 octombrie, de la ora 16, Clădirea PEDAGOGICA, Str. Sindicatelor nr. 7, etajul 1, Amf. Al. Rosca!


Festivitatea de deschidere a Anului Universitar 2017-2018 pentru studenții anului I, II și III Psihopedagogie Specială, nivel licență, forma de ÎNVĂȚĂMÂNT LA DISTANȚĂ, va avea loc în data de 27 octombrie, de la ora 15, Clădirea PEDAGOGICA, Str. Sindicatelor nr. 7, etajul 1, Amf. Al. Rosca! În perioada 27 și 28 octombrie vor avea loc și Activități Asistate.


 

 

 

 

 

La mulți ani, Dl. Profesor Vasile Liviu Preda

Aniversările sunt legate de oameni și generații!

Conexiunile dintre generații se transmit prin intermediul Valorilor!

La 75 de ani, Departamentul de Psihopedagogie Specială vă urează Domnule Profesor Vasile Preda La mulți ani frumoși, sănătoși și cu același spirit profesional transmis mai departe!


 

 

 

 

 

 

Completare contracte de studii

Studenții din anul II și III sunt invitați să își completeze contractele de studii online pentru anul universitar 2017-2018. Contractele vor fi lista și transmise la Secretariatul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației până în prima zi de şcoală (02 octombrie 2017).

ATENȚIE: Platforma se redeschide pe 1 septembrie și se închide pe data de 02 octombrie 2017.


 

 

 

 

 

ANUNȚ - Depuneri cereri

ANUNŢ IMPORTANT

În perioada 1, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 14, 15 septembrie 2017, între orele 9-12, se pot depune la secretariatele facultăţii cererile pentru:

 • prelungire de studii
 • reluarea studiilor
 • întreruperea studiilor
 • reînmatriculare
 • solicitare loc bugetat
 • parcurgerea a doi ani de studiu intr-un an universitar
 • transfer (art.41/ECT);
 • dosar social pentru păstrarea locului bugetat (vezi anunt ierarhizare cazuri sociale);
 • cereri cazare, se completeaza on-line pe site-ul Consiliului Studentilor (pana la data de  septembrie 2017) http://psiedu.csubb.ro/2017/07/cerere-de-cazare-pentru-anul-universitar-2017-2018/

 

 

 

Cazare 2017-2018

Cererile se depun on-line pe adres: http://psiedu.csubb.ro/2017/07/cerere-de-cazare-pentru-anul-universitar-2017-2018/

Linkul formularului: https://goo.gl/forms/YnqJpojMwAYf6rSQ2.

Cererile din motive medicale sai sociale se depun în sala de confirmare a locului.


 

 

 

ANUNȚ - Program Caserie

Caseria Facultății de Psihologie și științe ale Educației va fi deschisă în săptămâna 1-4 august și 7-11 august, între orele 9-12.

Caseria se va redeschide în data de 5 septembrie 2017.


 

 

 

 

Informații despre susținerea lucrărilor de disertație - sesiunea IULIE 2017

Susținerea lucrărilor de disertație sesiunea iulie 2017 se va desfășura în sala 13 (Amf. Al. Roșca) cu începere de la ora 9. Prezentările power point vor fi încărcate pe calculator de către toți masteranzii de la ora 8:30 la 9:00.

Prezentările pot fi în format power point 2003-2016 și vor avea forma "Nume Prenume".

Pentru evitarea timpului de așteptare și aglomerației la încărcarea prezentărilor pe calculator, acestea pot fi transmise prin e-mail la paduremarian [/at\] yahoo.com până cel târziu miercuri, 5 iulie 2017, ora 7:30 cu subiectul disertație MCA sau TLA!


 

 

 

Informații despre examenul scris vizând cunoștințele fundamentale și de specialitate, și susținerea lucrării de licență - sesiunea IULIE 2017

Examenul va începe de la ora 9, în data de 3 iulie 2017 și se va desfășura în Amf. Al. Roșca (sala 13).

Studenții înscriși pentru examenul de licență sesiunea iulie 2017, vor intra în sală în intervalul 8:30 - 8:45, în ordine alfabetică, pe baza Cărții de Identitate sau a Pașaportului.  

Studenților le este permisă intrarea în sală cu instrumente de scris, cu pastă sau cerneală, de culoare albastră.

Studenților nu le este permisă intrarea în sală cu materiale suplimentare, de orice natură sau cu telefoanele mobile. Telefoanele mobile vor rămâne închise pe toată perioada de desfășurare a examenului, din momentul intrării în sala de examen.

Durata examenului este de 2 ore.

 


 

Susținerea lucrărilor de licență sesiunea iulie 2017 se va desfășura în sala 13 (Amf. Al. Roșca) cu începere de la ora 9. Prezentările power point vor fi încărcate pe calculator de către toți studenții de la ora 8:30 la 9:00.

Prezentările pot fi în format power point 2003-2016 și vor avea forma "Nume Prenume".

Pentru evitarea timpului de așteptare și aglomerației la încărcarea prezentărilor pe calculator, acestea pot fi transmise prin e-mail la paduremarian [/at\] yahoo.com până cel târziu marți, 4 iulie 2017, ora 7:30 !


 

 

 

 

PORTAL ID și suporturi de curs

Astăzi au fost activate conturile pentru PORTAL-ul ID și suporturile de curs aferente fiecărui an de studiu.

Pentru orice problemă de acces, vă rugăm să ne contactați.


 

 

 

 

Punctul de vedere al Departamentului de Psihopedagogie Specială - Către Colegiul Psihologilor din România

Punctul de vedere al Departamentului de Psihopedagogie Specială

Către,
Colegiul Psihologilor din România

În atenţia
Domnului Preşedinte al Colegiului Psihologilor din România Prof. univ. dr. Mihai Aniţei

Departamentul de Psihopedagogie specială, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea Babeş-Bolyai îşi exprimă dezacordul, se opune propunerii cu privire la standardul ocupaţional înaintat spre aprobare Colegiului Psihologilor din România de către Asociaţia Logopezilor din România (ALR) şi susţine formarea unei comisii de experţi constituită din specialişti în domeniul terapiei tulburărilor de limbaj şi comunicare, cadre didactice universitare cu expertiză în domeniu care să realizeze acest standard. Argumentele care stau la baza acestei poziţii sunt:
 • - formarea competenţelor în domeniul terapiei tulburărilor de limbaj şi comunicare este necesar să se realizeze prin urmarea curriculumului următoarele discipline:
  • - Psihologia dezvoltării în contextul dizabilităţii,
  • - Psihodiagnostic pentru persoanele cu dizabilităţi,
  • - Metode şi tehnici de evaluare a copiilor cu CES,
  • - Introducere în logopedie,
  • - Tehnici speciale de terapia limbajului,
  • - Sisteme de comunicare alternative şi augmentative.
 
În completarea competenţelor specialistului în terapia limbajului, care îşi desfăşoară activitatea cu copii cu dizabilităţi auditive şi/sau dizabilităţi senzoriale multiple, este necesar ca următoarele discipline să fie parcurse:
 • - Psihopedagogia deficienţilor de auz,
 • - Metode şi tehnici de recuperare a deficienţilor de auz,
 • - Educarea persoanelor cu dizabilităţi multiple.
 
În vederea ieşirii de sub supervizare a specialistului în terapia limbajului (psiholog în domeniul psihopedagogiei speciale) absolvenţii trebuie să fi parcurs:
 • - două cursuri de specialitate nivel licenţă (ex. Introducere în logopedie, Terapia tulburărilor de limbaj şi comunicare, Tehnici speciale de terapia limbajului),
 • - cinci cursuri de specialitate nivel masterat (ex. Terapia tulburărilor articulatorii şi fonologice, Terapia tulburărilor de voce şi vorbire, Tulburări de limbaj în psihopatologie, Terapia tulburărilor de limbaj cu substrat neurologic, Terapia tulburărilor de deglutiţie).
 
Argumentul adus de ALR privind deficitele în formarea specialiştilor la nivel universitar este nefondat, având în vedere disciplinele menţionate mai sus, care se găsesc în planurile de învăţământ de la specializarea nivel licenţă Psihopedagogie specială şi masteratul de Terapia limbajului şi audiologie educaţională, precum şi stagiile de practică nivel licenţă (Anul I 3 ore/săptămână, anul II-4 ore /săptămână, Anul III-4 ore /săptămână), iar la nivel de masterat (1 stagiu de practică în logopedie şi 1 stagiu practic în audiologie educaţională, fiecare cu câte 2 ore săptămânal).
 
Standardul ocupaţional este necesar să fie operaţionalizat în mod ştiinţific din profilul ocupaţional care este rezultatul unor studii sistematice ale competenţelor profesionale specifice terapiei limbajului şi cerinţelor pieţii, deoarece orice angajator îşi doreşte angajarea în baza unor competenţe reale, nu în baza unor cursuri de formare continuă şi dezvoltare profesională, de multe ori cu nivele discutabile la nivelul cunoştinţelor teoretice şi a intervenţiilor specifice (conţinut şi durată) care, implicit, pun în pericol profesia de specialist în terapia tulburărilor de limbaj şi comunicare, iar pe termen lung apare pericolul deprofesionalizării.
 
Departamentul de Psihopedagogie specială aderă la poziţia CPLOL (Comité Permanent de Liaison des Orthophonistes-Logopèdes de l’UEStanding Liaison Committee of E.U. Speech and Language Therapists and Logopedists, www.cplol.eu) privind profilul ocupaţional (vezi standardul ocupaţional şi competenţele cheie ale specialistului în terapia tulburărilor de limbaj şi comunicare traduse în limba română) rezultate în urma derulării proiectului european Netques privind standardul ocupaţional comun pentru 23 de limbi din UE şi limba turcă şi chineză (www.netques.eu).
 
Departamentul de Psihopedagogie specială îşi exprimă disponibilitatea şi interesul de a contribui cu expertiza şi specialiştii consacraţi la nivel naţional şi internaţional în realizarea unui standard ocupaţional pentru specialiştii în terapia tulburărilor de limbaj şi comunicare.
 
Decan,
Prof. univ. dr. Călin Felezeu
 
Director departament,
Conf. univ. dr Adrian Roșan
adrian.rosan [at] ubbcluj.ro

 

 

 

Suport pentru studenţii dislexici din Balcani

Proiectul iSheds oferă resurse şi suport pentru studenţii dislexici din Europa Centrală şi regiunea Balcanilor.

Prin acest proiect s-au dezvoltat resurse pentru a facilita studenţilor posibilitatea atingerii potenţialului lor maxim, în decursul studiilor pe care le urmează. De asemenea, studenţii vor beneficia de informare, precum şi de resurse utile.

Aceste resurse pot fi găsite folosind link-urile din stânga, ele incluzând (unele resurse sunt în curs de dezvoltare):

- instrumente de auto-evaluare pentru studenţii dislexici;
- e-learning (posibilităţi de învăţare electronică) pentru studenţii dislexici;
- e-learning (posibilităţi de învăţare electronică) pentru cei care oferă suport studenţilor dislexici;
- o hartă conceptuală gratuită în varianta online în limba bosniacă, croată, engleză, maghiară, română şi slovacă;
- un sistem de reamintire gratuit, în variantă online, în limba bosniacă, croată, engleză, maghiară, română, sârbă şi slovacă;
- reglementări legale şi grile.

Mai multe informaţii: http://www.isheds.eu/index.php?Itemid=130
http://cata.centre.ubbcluj.ro/index.php/noutati/111-suportpentrustudentiidislexicidinbalcaniJoomla templates by a4joomla
eXTReMe Tracker