REGULAMENT DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE
al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
Adoptat în ședința Consiliului FPSE din data de 11.01.2024
TITLUL I. DISPOZIȚII GENERALE
Art. 1.Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației (în continuare FPSE) constituie o unitate funcțională a Universității Babeș-Bolyai (în continuare UBB), care își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile legale, cu dispozițiile Cartei și regulamentelor UBB și cele ale prezentului regulament.
Art. 2.Misiunea FPSE constă în:
- Pregătirea de specialiști în domeniile Psihologie, Științe ale Educației, Psihopedagogie specială și domenii conexe, care se realizează prin programe de licență, masterat, doctorat și programe postuniversitare.
- Profesionalizarea pentru cariera didactică, urmărită prin ofertarea de programe academice de formare inițială a viitorilor profesori și de formare continuă a personalului didactic.
- Asigurarea unui cadru de interferențe multiculturale și multilingvistice prin ofertarea de programe de studii în limbile română, maghiară, germană și engleză.
- Realizarea de activități de cercetare în domeniile Psihologie, Științe ale Educației, Psihopedagogie specială și domenii conexe la standarde de excelență internațională.
- Contribuirea la dezvoltarea locală, regională și națională din punct de vedere socio-economic prin implicarea în activitățile comunitare.
REGULAMENT privind activitatea profesională a studenților (nivel licență și master) din Universitatea Babeș-Bolyai în baza Sistemului european de credite transferabile (ECTS)
- modificat și completat prin Hotărârea Senatului nr. 70 din 14.06.2021 -
REGULAMENT aplicabil incepand cu anul universitar 2023-2024 privind activitatea profesională a studenților din Universitatea Babeș-Bolyai în baza Sistemului european de credite transferabile (ECTS)
- completat și republicat prin Hotărârea Senatului nr. 81 din 12.06.2023 -
CAP. I. DISPOZIȚII GENERALE
Art.1. Regulamentul cuprinde un set de norme aplicabile în Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și este valabil pentru toate categoriile de studenți de la programele de studii/specializările de licență și master și pentru toate formele de învățământ, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Prevederile acestui regulament se aplică, după caz, și cursanților de la programe postuniversitare, programe de conversie profesională a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, programe finalizate cu microcertificări și alte forme de învățământ netradițional.
REGULAMENTUL
de organizare și desfășurare a examenului de finalizare a studiilor nivel licență și master
- completat și republicat în baza Hotărârea Senatului nr. 32 din 14.03.2022 -
A. INTRODUCERE
1. În conformitate cu prevederile Legii educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare și ale OM nr. 3106/09.02.2022 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de licență/diplomă și disertație cu modificările și completările ulterioare și ale Cartei Universității Babeș-Bolyai (UBB),
2. În fiecare an universitar examenul de finalizare a studiilor
ANEXA REGULAMENT
privind organizarea și desfăşurarea examenelor de finalizare a studiilor de licenţă/conversie profesională şi masterat, în condiţiile suspendării activităţilor didactice faţă în faţă
Având în vedere instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României în baza Decretului nr. 195/2020 din 16 martie 2020 şi măsurile ulterioare adoptate la nivel naţional pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu SARS-Co V -2, deciziile Universităţii Babeş-Bol yai cu privire la suspendarea activităţilor didactice faţă în faţă şi desfăşurarea acestora în regim online şi Hotărârea Senatului nr. 5936 din 16.04.2020 cu anexa privind Organizarea şi desfăşurarea examenului de finalizare a studiilor în UBB, în condiţiile suspendării activităţilor didactice faţă în faţă, respectiv Regulamentul de organizare şi desfăşurare a examenului de jinalizare a studiilor nivel licenţă şi masterat aprobat prin Hotărârea Senatului nr. 4415 din 9.03.2020, Consiliul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a decis asupra următoarelor prevederi aplicabile în sesiunile de licenţă/absol vire şi disertaţie din iulie 2020, dacă situaţia la nivel naţional nu va permite reluarea activităţi l or didactice faţă în faţă:
REGULAMENT - CADRU PRIVIND CAZAREA ÎN CĂMINELE STUDENTESTI ALE UBB
Modificat şi completat prin HS nr. 13/20.02.2023
- Capitolul I. Dispoziţii generale Art. 1. Căminele studenţeşti sunt unităţi aflate în proprietatea, administrarea şi folosinţa Universităţii Babeş-Bolyai, care asigură condiţii de viaţă şi studiu pentru studenţi. Acestea funcţionează pe întreaga perioadă a anului universitar. Art. 2. 1) Cazarea în căminele studenţeşti se face: a. la începutul fiecărui an universitar, pe bază de cerere nominală, depusă la secretariatul fiecărei facultăţi, sau formular completat online; b. înaintea începerii vacanţei de vară, pe bază de cerere nominală, depusă prin intermediul unui formular online administrat de către Consiliul Studenţilor din UBB (în continuare „CSUBB"). c. pe parcursul anului universitar, începând cu a 15-a zi a anului universitar, pe bază de cerere nominală, depusă la la Serviciul Social pe adresa
Regulamentul privind acordarea burselor
Regulamentului privind acordarea burselor pentru studenţi - ciclurile de studii licenţă şi masterat, forma de învăţământ cu frecvenţă
Metodologia de implementare a Regulamentului privind acordarea burselor pentru studenții înmatriculați la forma de învățământ la distanță și cu frecvență redusă la Universitatea Babeş-Bolyai
Regulament de repartizare si distribuire a locurilor in taberele studentesti de odihna al FPSE
Repartizare:
Numarul total al locurilor in taberele studentesti alocate Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei se vor repartiza pe linii(romana/maghiara), niveluri(licenta/master), specializari(psihologie, pedagogie, psihopedagogie, PIPP) si extensii, proportional cu numarul de studenti bugetati.
Criterii de Distribuire:
I. Locurile se vor distribui in cadrul specializarii, in limita numarului alocat, in urma procesului de repartizare.
II. Comisia de repartizare si distribuire a locurilor in taberele studentesti este formata din minim 2 reprezentanti ai studentilor si un prodecan sau decan.
Criterii Principale:
- Studentii, care dupa anul precedent de studiu sunt integralisti, au prioritate in fata celor neintegralisti, in ordinea descrescatoare a mediilor
- Studentii orfani de ambii parinti, cei proveniti din casele de copii sau din plasament familial, au prioritate daca sunt integralisti( max 25% din locurile alocate)
- Studentii care nu au mai participat intr-o tabara studenteasca au prioritate
Criterii Secundare:
- Studentilor cu o activitate extracuriculara mai bogata li se aloca max 10% din locuri( articole sau carti publicate, performanta artistica, performanta sportiva, reprezentare studenteasca, activitate in cadrul unui ONG)
- Studentii in ani terminali au prioritate
Se pot distribui locuri speciale in taberele studentesti pentru cazuri de dizabilitate sau merit deosebit, justificate si dovedite ca atare(max 15%).
In cazul nedistribuirii complete a locurilor in taberele studentesti :
- Daca nu s-au distribuit, in cadrul unei specializari, toate locurile alocate, acestea se redistribuie proportional celorlate specializari de la acelasi nivel, aceeasi linie.
- Daca nu s-au distribuit, in cadrul unui nivel de studiu, toate locurile alocate, acestea se redistribuie proportional specializarilor celuilalt nivel, a aceleiasi linii.
- Daca nu s-au distribuit, in cadrul unei linii, toate locurile alocate, acestea se redistribuie proportional in cadrul celeilalte linii.